» Homepage

Hoe wordt een leesboek gemaakt?

Een uitgeverij maakt boeken. Maar een uitgever kan niet zonder schrijvers en niet zonder drukkers en niet zonder binders en niet zonder illustrators en niet zonder… lezers.
Hier kun je lezen wat er moet gebeuren voor een boek in winkel ligt.

Redacteuren
Als een schrijver zijn verhaal opstuurt, kijken mensen op de uitgeverij dat na. Zij heten redacteuren. Ze beslissen of het verhaal goed genoeg is om een boek van te maken.

Rekenen
Als de redacteur een boek wil maken van een verhaal, moet er gerekend worden. Want een boek maken kost geld. Er wordt bijvoorbeeld uitgerekend hoeveel illustraties er in het boek mogen komen. En hoeveel het kost als de redacteur aan het verhaal werkt. Die rekensom heet de calculatie. Als ze uitrekenen dat een boek te duur wordt, gaan ze het niet maken.

Huiswerk voor de schrijver
De redacteur vertelt de schrijver hoe het boek nóg beter kan worden. Bijvoorbeeld door het spannender te maken. Of door een leukere hoofdpersoon te verzinnen. Eigenlijk krijgt de schrijver dus huiswerk.
Na een poosje stuurt de schrijver het verhaal weer op. Dat is versie twee. Soms moet daar nog veel aan gebeuren voor het verhaal goed genoeg is.

Tekeningen
Ondertussen is de tekenaar aan het werk gezet. Een tekenaar noemen we de illustrator. De illustrator maakt de tekeningen in het boek. Met de illustrator wordt afgesproken hoeveel tekeningen er moeten komen en wanneer die af moeten zijn.

Een boek vormgeven
Als het verhaal en de tekeningen klaar zijn, is het boek natuurlijk nog niet af. Er is alleen nog maar een stapel papier en een stapel tekeningen. Maar dan gaat de vormgever aan het werk. Hij kiest een goed lettertype. Hij zet de tekeningen tussen de tekst. Hij zet de titel en de naam van de schrijver op de omslag van het boek.

De drukker
De pagina’s van het boek staan nu op de computer bij de vormgever. Nadat de pagina’s nog een keer nagekeken zijn gaan ze naar de drukkerij. Daar drukken ze de meerdere pagina’s tegelijk op grote vellen papier. De drukker stuurt de vellen papier vervolgens naar de binderij.

De binder
De binder maakt van deze losse drukvellen een boek. De vellen worden eerst gevouwen, daarna op de juiste volgorde gelegd, genaaid of gelijmd en als laatste wordt de omslag om het boek gemaakt. Eindelijk is het boek af!

De boekwinkel
Nu kan het boek in de boekwinkels verkocht worden. Want natuurlijk moeten zoveel mogelijk kinderen de boeken gaan lezen!

Nieuwsbrief    CAPTCHA code: